{ "title": "Kadınlarda Pelvis Bölgesi Neresidir", "image": "https://www.pelvis.gen.tr/images/Kadinlarda-Pelvis-Bolgesi-Neresidir-22.jpg", "date": "21.01.2024 09:58:09", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kadınlarda Pelvis Bölgesi Neresidir, hayatında hiç gebelik süreci yaşamamış bir kadının pelvis kasları ortalama 80 cm uzunluğunda 45 kilo ağırlığında gövde kısmını taşımaktadır. Kişinin vücut ağırlığı yerçekimi etkisi ile pelvis kaslarının üzerine binmektedir. Bir de yaşın ilerlemesi ve doğum gibi faktörlerinde devreye girmesi ile, zaman içinde pelvis bölgede zayıflama oluşur. Kadınlarda pelvis bölgesi sakruma sıkıca tutunan ilium, iskium, pubik ve koksiksten oluşur. Sakrum bölgesi 5 sakral vertebradan oluşur. Ortasında zengin bir norovasküler yatak bulunmaktadır. Kadında pelvis bölgesini oluşturan kemikler, pelvik organların asılı bulunduğu sert iskeleti meydana getirir. Bu kemik yapı kadın ayaktaYken pelvik organlara ve kaslara oluşan basıncı en minimumda tutmayı sağlayan harika bir tasarıma sahiptir.

Kadınlarda pelvis bölgesi neresidir?

Kadınlarda pelvis bölgesinin yeri, pubik kemik yani leğen kemiğinin ön kısmı, kuyruk sokumu kemiği yani omurga kemiğinin alt kısmı arasında aslı duran kas tabakalarıdır. Kadınlarda pelvis bölgesi mesane, rahim ve bağırsakları yerinde tutarak kalın bağırsağın çıkışını kapatır. Kaslardan oluşan pelvis bölgesi normalde gergin bir şekilde durmalıdır. Ama zaman içinde yaşlanmanın etkisi, yerçekimi ve doğum gibi nedenlerle bu kaslar zayıflayarak güçsüz hale gelmektedir.

Kadınlarda pelvis bölgesi neresidir? Sorusunun cevabını önce anatomik olarak inceleyelim. Kadınlarda pelvis bölgesi, vajina ve anüsü çember şeklinde çevreleyerek, pelvis organlarını destekler. Pelvis organları, fallop tüpleri yumurtalıklar, rektum, mesane, vajina ve rahimden oluşur. Bu organların hepsi bir iskelet sistemine bağlıdır. Karın ve leğen kemiği bu organları korumakla görevlidir. Bu organların tamamı pelvis bölgesini oluşturur. Pelvis bölgesinde bulunan pelvik kaslar ise tüm bu organların sarkmadan leğen kemiği içerisinde kalmasını sağlar. Pelvis bölgesinde bulunan kaslar ayrıca cinsellikte, dışkı kontrolünde, doğum eylemi sırasında önemli görevlere sahiptir. Kadında pelvis bölgesi hem üreme açısından hem de üriner sistem açısından kilit bölgedir.
" } ] }