{ "title": "Kemik Pelvis", "image": "https://www.pelvis.gen.tr/images/Kemik-Pelvis-29.gif", "date": "19.01.2024 10:03:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kemik pelvis, vücudumuzdaki leğen kemiği karşılığıdır. Şekil olarak taban kısmı yukarıda, tepe kısmı aşağıda olan huni benzeri bir şekle sahiptir. Bu yapının çoğu kemikten oluşmuş olup, az bir kısmı kas ve bağlardan oluşur. Kemik pelvis arkasında orta hatta olan kuyruk sokumu kemiğiyle kuyruk kemiği ile iki taraflı olan leğen kemiğinin arsındaki eklemleşmeler iskeleti meydana getirir. Yağının üst taraftaki geniş kısmı büyük pelvis, alttaki dar kısmı da küçük pelvis olarak tanımlanır. İkisinin arasındaki sınırı arkada promontorium, önde simfizis pubis arasındaki düzlem sağlar. Düzlemin hizasındaki pelvis boşluğunda da daralma olur. Bu bölgeye pelvis üst darlığı denir. Bunun arkasında kuyruk kemiği, yanlarda iskium tümsekleri, önde de simfizis pubis alt kenarı bulunur.

Kemik pelvis eklemlerini progesteron hormonu gevşetir

Pelvis alt darlığı döşemesinde kas ve bağlardan oluşan yumuşak doku vardır. Bu dokuda rektum, vajina ve üretra açıklıkları olur. Doğum anında pelvis çapı ve bebeğin başı orantılı olmalıdır. Eğer bu orantı uygun değilse, doğum için sezaryen tercih edilir. Progesteron hormonu kemik pelvis yapısındaki aradaki eklemleri gevşetir, dolayısıyla pelvis çapı da genişler. Gebelikle birlikte progesteron hormonu düzeyi yükseldiği için, doğuma kadar kemik pelvis yapısı da yeteri kadar yumuşamış hale gelir. Doğumun normal yoldan olması için üst pelvis darlığı ile alt pelvis darlığı bebeğin başına uygun şekilde belli oranda olmalıdır.

Kemik pelvis görevleri nelerdir?

Pelvis denilen yapı omurga ve bacaklar arasında halka gibi bir kemik yapıdır. Organların korunması, omurgadan gelen ağırlığın bacaklara verilmesini sağlayan kemik pelvis, aynı zamanda omurga ve bacaklar arasında bir köprü vazifesi görerek yürümeye yardımcı olur. Vücut ağırlığı yürüme, oturup kalkma gibi hareketlerde pelvis aracılığıyla omurga ve bacaklara yansıtılır. Ayrıca pelvis sinirler, damarlar, sindirim sistemine, idrar yollarına ve üreme sistemine ait organları da içinde barındırır. Bir anlamda organları koruma, işlevine yardımcı olma gibi görevleri üstlenir.
" } ] }