{ "title": "Pelvis İskeleti", "image": "https://www.pelvis.gen.tr/images/Pelvis-Iskeleti-12.jpg", "date": "19.01.2024 02:12:07", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Pelvis iskeleti, Pelvis kemiğinin halk arasındaki ismi yapısı ve şekli gereği 'leğen kemiği' olarak da bilinmektedir. Pelvis kemiğinin vücudumuzda bulunduğu yer; bel kısmından başlayarak kuyruk sokumunun üst tarafına kadar uzanan kaslı bir kemiktir. Bacak kemikleri ile birleşip omurga ile vücudun ağırlığını taşıyan bir kemiktir. Pelvis kemiği altında bulunan uyluk kemiği ile üstündeki omurga kemiği ile eklem oluşturmaktadır. Pelvis boşluğu kadınların doğumsal yolunu bütünleyen koruyucu bir özellik taşır. Leğen kemiği vücudun dim dik ayakta durması için önemli bir kemik grafiğidir. Kısacası tepe noktası aşağıya bakar halde bir huniye benzemektedir.

Pelvis iskeleti yapısını iki ana dalda incelemek mümkündür. Bunlar; büyük ve küçük pelvis kemikleridir. Küçük pelvis kemiği büyük pelvis kemiğinin arkasında bulunan boşlukta bulunur ve halk arasındaki ismi 'yalnız leğen'dir. Pelvisin büyük olan duvarları küçük olan duvarın kaslarla bağlarını tamamlamaktadır. Büyük pelvis kemiği ile küçük pelvis kemiği birbirlerinden promontorium ve simfizis pubis ile bölünürler. Pelvis boşluğu daraldığı için üstündeki darlık altında kalan kısmı kapatır ve pelvis alt darlığı oluşmaktadır. Bu bahsetmiş olduğum pelvis alt darlığının kaslar ile bağ yapması sonucunda yeni bir yumuşak doku oluşur. Bu yumuşaklıkta ise üretra ve vajina gibi aralıklar bulunmaktadır. Bu delikler hamile bir annenin doğum esnasında pelvis çapının genişlemesi ile bebek başının ve bebeğin vücudunun rahat bir şekilde geçmesine olanak sağlar. Lakin bazı pelvis çeşitleri buna uygun olarak yaratılmayıp darlık oluştuğu için böylesi durumlarda doğum için sezaryen tercih edilmelidir.

Pelvis iskeleti görevi

Leğen kemiğinin başlıca görevi omurga ve bacakların birleşmesinde eklem görevi görür. Ayrıca vücudum ayakta durmasına olanak sağlar. Örneğin; oturmak, kalkmak, yürümek veya koşmak gibi hareketlerde bireyin rahat bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur. Ayrıca leğen kemiği içerisinde sinir, idrar yolları, üreme sistemi gibi birçok organı içerisinde bulundurur.
" } ] }