{ "title": "Pelvis Kırığı", "image": "https://www.pelvis.gen.tr/images/Pelvis-Kirigi-62.png", "date": "21.01.2024 03:25:56", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Pelvis kırığı, Pelvis kemiği halk arasında şekli itibariyle leğen kemiği olarak da bilinir ve büyük pelvis kemiği ve küçük pelvisten oluşmaktadır. Küçük pelvisin halk arasındaki ismi ise 'Yalnız leğen' olarak bilinmektedir. Büyük pelvisin arka tarafındaki boşlukta bulunmaktadır. Pelvis kemiği vücudumuzun orta bölümünde yer almakta ve gövdemizin uyluk kemiklerine bağlanmasında önemli bir rol oynar. İçerisinde çok fazla organ barındıran leğen kemiği damar ve sinirsel yapılarını da içerisinde bulundurmaktadır. Vücudumuzun en büyük eklemi olan kalça eklemi de bu boşluğun içerisinde yer almaktadır. Bu sebepten ötürü pelvis kemiğinde oluşabilecek kırıklar hayati tehlike arz etmekte ve kalıcı sakatlıklara neden olabilmektedir. Tıbbın her geçen gün daha ileriye gitmesine karşı pelvis kırıkları hala ölümcül olamaya devam ediyor. Pelvis kemiğinin süngerimsi yapıda olması nedeni ile trafik kazaları, çeşitli spor yaralanmaları ve ileri ki yaşlarda yaşlılığın getirdiği uyuklama ile basit bir düşme pelvis kırığının kanamaları kemik kaynakla olabilmektedir.

Pelvis kırığı ve sonrası

Oluşabilecek kazadan sonra erken dönem ki bu en hayati tehlikeyi oluşturan zaman dilimidir. Derhal hastayı uygun bir şekilde sabitleyip hastaneye sevk etmek gereklidir. Pelvis kırıkları sonrasında hayati tehlikeyi atlatmış hastalarda kırığın ciddi bir şekilde tespiti gereklidir. Bununla beraber cerrahi bir müdahaleden sonra, müdahalenin getirebileceği yan etkilerden sakınılıp zaman zaman cerrahi müdahaleden ayrı bir tedavi şekli de uygulanmaktadır.

Pelvis kırığı: Pelvis kemiğinin kırılması tüm kemiklerin kırık yüzdesinin yalnızca yüzde dördünü oluşturmaktadır. Pelvis kırıkları yanında getirdiği yaralanmalarla mesane ve üretra yaralanması da görülmektedir. Pelvis kırıklarının üçte iki oranında trafik kazalarında meydana gelmektedir. Pelvis kırığı esnasında hastanın şok tablosu da gelişmiş olabilmektedir. Hastanın rektal ve urogenital kanamalar varsa araştırılmalıdır. Hekim tarafından dikkatli bir şekilde nörovasküler muayene yapılmalıdır ki bununla beraber bilgisayarlı tomografi çekişmelidir. Pelvis kırığı hastaları genel olarak dört haftalık yatak istirahati kaynama için yeterlidir. Ancak pelvisi fazla ayrışmış olan hastalarda uzun süreli cerrahi tedavi gerekebilir.
" } ] }