{ "title": "Pelvis Nedir", "image": "https://www.pelvis.gen.tr/images/Pelvis-Nedir-45.jpg", "date": "19.01.2024 14:09:10", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Pelvis nedir, Pelvis kelimesi dilimize Fransızcadan geçen tıbbi bir terimdir. Pelvis halk arasında leğen kemiği olarak da bilinmektedir. Pelvis kemiğinin işlevi olarak vücudumuzun omurgamız ile kalça bölgemiz arasında bulunmakta ve etrafı kemiklerden oluştuğu için halk arasında leğen kemiği olarak bilinmektedir. Pelvis kemiğini birbirinden ayıran sınır ve çizgilere baktığımız zaman omurlar arasında çıkıntılar ve publis simfizinin üst kenarını oluşturmaktadır. Pelvis kemiği vücudumuzdaki diğer birçok kemik gibi yaşa göre ve bireyin cinsiyetine göre yapısı gereği değişiklik göstermektedir. Fakat normal bir biçimde yatay düzleme alacak olursak altmış derecelik bir açı yapacak şekilde durmaktadır.

Pelvisi iki ana başlık altında incelememiz mümkündür, bunlar; Büyük pelvis kemiği ve küçük pelvis kemiğidir. Bu iki pelvis kemiğinin arasındaki temel farklar büyük pelvis kalça çukurları ve sakrum'un yan tarafında bulunan terminal çizgi üzerinde kalan bölümleri arasındaki kısımda bulunmaktadır. Küçük pelvis ise büyük pelvisin bulunduğu konumun geri kalan boşluğuna denilmektedir. Bununla beraber küçük pelvisin diğer bir adı da 'yalnız leğen'dir. Pelvis kemiği bulunduğu konum gereği üretra, vajina ve rektum'un kolaylıkla geçebilmesi için delikler bulunmaktadır. Bunların en büyük nedeni ise doğum esnasında annenin zarar görmemesidir. Lakin doğum esnasında bebeğin baş kısmı annenin pelvis kemiğinden büyük olursa ve bu kanaldan geçeceği için hem anne hem de bebek zarar görmüş olur. Bu sebeple de pelviste delikler bulunmaktadır. Ancak pelvis kemiğinde bulunan bu deliklere rağmen bebek normal yollarla doğmuyorsa şayet sezaryen yolu ile doğabilir.

Pelvis nedir, çeşitleri nelerdir?

Pelvis kemiğinin bireylerin yaşa ve cinsiyetine göre farklılıklar gösterebileceğini daha önce bahsetmiştim. Pelvis çeşitlerine göre kendi içinde dört şekilde incelenebilir.

Jinekoid pelvis; Kadın tipi pelvistir. Düz yan duvarlara sahip çıkıntısı ise az olan iskial dikenlere, pelvis boşluğuna doğru eğik şeklinde sakruma sahiptir. Bunun kadın pelvisi denmesinin en önemli nedeni publis açısının da geçiş olması nedeniyle bebeğin doğum esnasında kolay bir şekilde geçimini sağlamaktadır. Kadınlarda en çok görülen pelvis tipidir.

Android pelvis; Android pelvisin giriş kısmı kalp şekline benzemektedir. Yan duvarları birbirine oldukça yakındır ve bununla beraber publis açısı dardır.

Antropoid pelvis; giriş kısmı oval şeklinde olup ön ve arka kutru oldukça uzundur. Sakrumu pelvis boşluğuna doğru eğimlidir. Bu durum onu orta pelvisin ve çıkımın ölçüleri vajinal doğum için uygundur.

Platipelloid pelvis; Giriş kısmı elips şekline benzemektedir. Orta pelvisin çıkımları ve ölçüleri oldukça dardır. Bu sebeple kadınlar için vajinal doğum için uygun değildir. Bu durumda sezaryen gereklidir.
" } ] }