{ "title": "Pelvis Renalis", "image": "https://www.pelvis.gen.tr/images/Pelvis-Renalis-69.jpg", "date": "19.01.2024 22:23:52", "author": "Burhan SEZGİN", "article": [ { "article": "Pelvis renalis, Böbreklerde hazırlanmış olan idrarların idrar torbasına gönderilmesi gerekir. İşte bu işlemi pelvis renalis yapar ve buna bağlı olan uzantısı olan üreter gerçekleştirebilir. Büyük daha doğrusu kaba bir kaba benzetilen pelvis renalis, böbreklerdeki sinusun içinde yer almaktadır. Pelvis renalisin geniş olan kısmında böbrek papilannan açılır. Böbreklerde hazırlanmış bu idrarların pelvis renalisin içine damlatır. Tabi sonuç olarak idrar ilk önce pelvis renalisin içinde toplanarak birikir. Bilindiği üzere pelvis renalis iki üç dala ayrılır. Bu büyük dallara \"Büyük Kaliksler\" de söylenebilir.

Pelvis renalis yapısı

Her büyük kaliksler kendi aralarında da bölümlere ayrılır. Pelvis renalisin daralan bölümüne üreter olarak devam eder. Üreterler insan vücudunda iki tane bulunurlar. Sağdaki böbreklerde ve soldaki böbreklerde. Bu üreterler yirmi beş veya otuz santimetre civarı uzunluklara sahiptirler. Bu hortumları andıran yapısı ile üreterler idrar kesesi denilen yapının tabanına açılır. Üreterler pelvis renalisten kaynaklanarak karın boşluğu denilen bölgeye doğru ilerler ve sonunda pelvis boşluğuna ulaşırlar. Ama unutulmamalıdır ki bu kısmı leğen kemiği sınırlar.

Pelvis renalis genişlemesi

Böbreklerin iç kısmında bulunan pelvis renalis denilen bölgede idrarların bir araya gelerek oluşturulan basınç ve şişmesi sonucunda böbreklerde çeşitli sıkıntılar meydana gelebilir. Yani kısacası böbreklerin çalışmasını engeller. Bunun nedeni ise kadar kanalların tıkanarak görevlerini yerine getirememesidir. Tıkanmalar eğer tek taraflıysa hidronefrozda sıkıntısı olmayan diğer böbrek ise düzgün çalıştığı için çok geç anlaşılacağı için insanları yanıltma payı büyüktür. Eğer iki böbreklerde tıkanmadan etkilenmişse o zaman idrar ters yöne gitmeye başlar ve sıkıntılar doğar. İnsanlarda böbrek fonksiyonlarının düzeni bozulduğu için o böbreğin çıkarılması gerekir. Tabi sonuç olarak belli sıkıntıları olur mesela bel ağrıları, dışarı atılamayan idrar ileride enfeksiyonlara yol açar, ateş, idrar yaparken çekilen acı, karın bölgelerinde şişkinlik, bulantı, kusma gibi birçok belirtileri vardır.
" } ] }