{ "title": "Renal Pelvis Genişlemesi", "image": "https://www.pelvis.gen.tr/images/Renal-Pelvis-Genislemesi-91.jpg", "date": "19.01.2024 04:18:47", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "Renal Pelvis Genişlemesi, genelde yeni doğmuş bebeklerde olmaktadır. Bebeklerin böbreklerinin idrarı topladığı kısmın çapı dört ile on mili metrenin üstünde olursa bu genişleme bir sorun teşkil eder. Bu renal pelvis genişlemesi yaklaşık olarak her yüz doğumun birinde görülür. Ama her görülmesinde büyük bir sorun teşkil etmez. Ama ciddi bir renal pelvisin genişlemesi bebekte mevcut ise bu ileride ürolojik bir hastalık olasılığını bir miktar arttırır. Çok rastlanmasa da yüksek gerçekleşen renal pelvis genişlemesi rahatsızlığı beraberinde down sendromunu da getirebilir. Down sendromu dışında kromozomik hastalıklarında yanında gerçekleşmesi mümkündür.

Renal Pelvis Genişlemesi Neden Meydana Gelir?

Renal pelvisin genişlemesi olayı yeni doğan her bebekte vardır. Bu bazen tek böbrekte bazen iki böbrekte birden görülebilir. Bunların büyük bir kısmı doğumla birlikte sorun oluşturmayacak bir hale döner ve genişleme kaybolur. Ama bazı durumlarda bu genişleme aynı şekilde kalır ve kaybolmaz. Bunun sebebi ise böbreklerin birleştiği yerde birtakım tıkanıklıklar veya veziko üreteral bir reflü problemi olma ihtimalide mevcut olur. Bazen bu pelvis genişlemesi ile ektopik üreterosel (Anne karnında ultrason sayesinde tespit edilen doğuştan gelen bir bozukluk, poserior üretral valv (Çocukluk çağında olan prostat türü), üretral atrezi (Üreter tomurcuğunun bazı kanallardan dolayı gelişememesi) ve çift toplama sistemi diye adlandırılan ve ülkemizde pek görülmeyen ürolojik bazı hastalıklarda olabilir.

Renal Pelvis Genişlemesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Eğer pelvis genişlemesi tek böbrekte ve yüksek derece yani dört ile on mili metrenin üstünde değil ise bir tedavi yöntemi yoktur. Çocuk ya da büyük nefroloji uzmanı ile koordineli bir şekilde düzenli bir şekilde rutin yapılan kontroller sayesinde bu problem kontrol altına alınabilir. Ama pelvis genişlemesi hem sağ hem sol böbrekte varsa bu çok riskli bir durumdur. Gebelik süresince bebeğin anne karnındaki suyu azalabilir. Bu su sık sık kontrol edilmelidir. Bunun yanında amniyon sıvısı ölçümleri de aksatılmadan kontrol edilmelidir. Eğer gebelikte haftalar geçtikçe renal pelvis büyümesi devam ediyor ve bu problem her iki böbrekte de varsa anne karnındaki bebeğin böbreğine zarar vermesi kaçınılmazdır. Doğum gerçekleştikten hemen sonra pediatrik nöroloji uzmanı tarafından bebek takibe alınmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Eğer genişlik altı mili metre gibi az ise ya da tek böbrekte pelvis genişlemesi mevcutsa bu ya anne karnında tedaviyle düzeltilir ya da doğumdan bebek normal hayata başladıktan sonra kendi kendine düzelir. Ama bu genişlik sekiz mili metrenin üstünde ise ve doktorunuzun yaptığı testler sonucunda uygun bir ortam dahilinde ise doğum sonrası ameliyat gerçekleştirilebilir. Bu dönemlerden konulan doğru tanı bebeğinizin ilerleyen yaşlarda renal bölgesinde bir hasarın oluşmasını ve aynı zamanda böbrekte oluşabilecek bir hasarı önleyebilir. Renal pelvis genişlemesi saptanan hastalarda hem doğum öncesi hem de doğum sonrası takip altına alınıp uygun tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınması günümüzde tüm sağlık kuruluşlarında mevcuttur.
" } ] }